Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Jak na pevnou mezeru na chromebooku | Chromebooky do škol

> Blog > Jak na pevnou mezeru na chromebooku

Jak na pevnou mezeru na chromebooku

Co je to pevná mezera?

Pevná mezera (neboli tvrdá mezera) je speciální typ mezery, která brání zalomení textu na konci řádku mezi slovy, znaky nebo čísly, kde by zalomení bylo nežádoucí. Používá se zejména u předložek, spojek a telefonních čísel, aby zůstala spojena s následujícím textem a neoddělila se na konci řádku. Pro představu vám poslouží následující ukázka z textu o vzniku ČSR.

Jak vytvořit pevnou mezeru na chromebooku

Nebudeme vám lhát, Google tuto typografickou funkci značně podceňuje. Přestože studenti po celém světě používají Chromebooky k psaní seminárních prací, není zde základní typografická funkce tak jednoduchá jako ve Wordu. Snadná klávesová zkratka Ctrl + Shift + mezerník nefunguje. Tento symbol je nutné vyvolat pracněji.

Naštěstí je typografická úprava poslední úprava, kterou při kontrole odevzdávaného textu provádíte, a tuto komplikaci je možné překonat. Jak tedy na to? Vyjdeme z našeho příkladu.

Na přiloženém GIFu vidíte, že klíčem je ruční vložení pevné mezery pomocí speciálního znaku. Tento znak najdete v sekci „Formát a prázdný znak“, konkrétně pod položkou „Prázdný znak“. Vše je názorně vysvětleno v přiloženém GIFu.

Nemusíte tento krok opakovat stále dokola. Stačí si pevnou mezeru zkopírovat pomocí klávesové zkratky Ctrl + C a poté ji vkládat do příslušných míst pomocí Ctrl + V.

Vykročte správným směrem ještě dnes!

Zvolte nejlepší IT řešení pro vaši školu co nejdříve! Google for Education vás nezklame.

Napište nám Zavolejte nám
Top